Zamieszczone przez Marx
Jak czyścić i dbać o estetyke naszych Skodinek
Zwiń
X
-
Co do szmatek do polerowania oraz do szyb proponuje zakup 3 szt. szmatek (do szyb, kokpitu oraz lakieru) firmy Nigrin. Ostatnio są do kupienia np. w Makro lub Real za 18 zł. Są naprawde dobre.
Pozatym, jak pisałjuz o tym Maru, polceam zakup mięciutkich szmatek z mikrofibry Jana Niezbednego - koszt o.k. 8-9 zł a efekt naprawde super.Czarny Elegance
Komentarz
-
-
Jakiś czas temu a dokładnie 22 sierpnia nałożyłem wosk collinite 476 i obiecałem że napisze jak się sprawuje. Czyli leży ponad 2 miesiące a efekt jak zaraz po woskowaniu
Jak ma ktoś wątpliwości jaki wosk na zimę to collinite jest jak najbardziej godny uwagi
Zdjęcia:Załączone pliki- dsc04283_124.jpg (44,0 KB, 355 odsłon)
- dsc04284_632.jpg (48,4 KB, 355 odsłon)
- dsc04286_888.jpg (54,5 KB, 355 odsłon)
- dsc04311_110.jpg (116,7 KB, 355 odsłon)
- dsc04276_200.jpg (39,2 KB, 355 odsłon)
- dsc04272_140.jpg (63,6 KB, 355 odsłon)
- dsc04268_200.jpg (64,3 KB, 355 odsłon)
- dsc04239_185.jpg (133,3 KB, 355 odsłon)
- dsc04173_187.jpg (172,0 KB, 355 odsłon)
- dsc04278_197.jpg (70,4 KB, 354 odsłon)
Komentarz
-
tdi122, Tdi, no ładnie to wygladaDzisiaj wspólnie z kumplem przygotowaliśmy lakier w vectrze C mojego ojca, a był mocno zniszczony. Jako zabezpieczenie efektu na lkaier położony został Collonite 476. Zobaczymy jak bedize sie sprawował.
W każdym razie czrana Vectra wyszła pięknieCzarny Elegance
Komentarz
-
-
Witajcie,
Mam krótkie pytanie odnośnie ponownego woskowania. Wywoskowałem auto kosmetykami z Meguiars które są przezroczyste. A że zmyły poprzedni wosk barwiący na masce pojawiło się sporo drobnych, białych obtłuczeń od kamieni - pewnie były wywoskowane poprzednio na czarno. Zaopatrzyłem się w czarny wosk koloryzujący Sonax. Mam jednak wątpliwość, czy nałożony tydzień temu wosk z Meguiars nie będzie stanowił problemu - co powinienem zrobić? Umyć auto szamponem Gold Class i nałożyć czarny wosk po prostu? Czy może zamiast mycia przejechać Quick Detailerem. Czy jest sens usuwać nałożony obecnie wosk i czy to w ogóle byłoby rozsądne, czy też się nie przejmować i po prostu na stary wosk nałożyć nowy, czarny?
pozdr.,
Paweł
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez horhe358na masce pojawiło się sporo drobnych, białych obtłuczeń od kamieni
A to że wogol ewyszły na światło dzienne te obtłuczenia to tylko znak ż eporządnie oczyściłeś lakier przed woskowaniem.
Zamieszczone przez horhe358co powinienem zrobić? Umyć auto szamponem Gold Class i nałożyć czarny wosk po prostu?
Mozesz próbowac je zniejszyc za pomocą np. Ultimate Compoud z Megsa który jest mocniejszym z cleanerów, ale naprawdę nie wiele to da.
Zamieszczone przez horhe358Czy jest sens usuwać nałożony obecnie wosk i czy to w ogóle byłoby rozsądneCzarny Elegance
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez BigZaden kosmetyk ci tego nie usunie. To zadanie dla lakiernika.
A to że wogol ewyszły na światło dzienne te obtłuczenia to tylko znak ż eporządnie oczyściłeś lakier przed woskowaniem.
Zamieszczone przez BigZamieszczone przez horhe358Czy jest sens usuwać nałożony obecnie wosk i czy to w ogóle byłoby rozsądne
pozdr.,
Paweł
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez horhe358A czym radzisz usunąć stary wosk?
Zamieszczone przez horhe358Skłaniam się do opcji proponowanej przez Marx - tj. usunąć nałożony ostatnio wosk, wywoskować Sonax-em na czarno i potem zabezpieczyć Meguiars 16-ka
Efekt będzie dużo lepszy i przede wszystkim trwalszyCzarny Elegance
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez _JakubCo do tych środków do silnika to są one zarówno czyszczącze jak i konserwujące jednocześnie
Zamieszczone przez _Jakubmusi to być strumień wody, czy wystarczy przetrzeć co się da mokrą szmatką ?
Jeśli ja mam samochód kupiony w maju to chyba nie ma sensu żebym kupował ten środek do czyszczenia, wystarczy mokra szmatka, kupię tylko ten do konserwacji, dobrze myślę ?Pozdrawiam
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez _JakubJeśli ja mam samochód kupiony w maju to chyba nie ma sensu żebym kupował ten środek do czyszczenia, wystarczy mokra szmatka, kupię tylko ten do konserwacji, dobrze myślę ?My nie wiemy czy jeździsz po błocie, po nieutwardzonych drogach, po lesie czy może tylko po autostradach. Naprawdę bez obejrzenia auta nie da się powiedzieć ze w 6 miesięczym aucie to wystraczy tylko to i to. Zależy jak je eksploatujesz. Jeden przez pól roku przejedzie 5 tys km a drugi 15 tys km.
Czarny Elegance
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez BigZamieszczone przez _JakubJeśli ja mam samochód kupiony w maju to chyba nie ma sensu żebym kupował ten środek do czyszczenia, wystarczy mokra szmatka, kupię tylko ten do konserwacji, dobrze myślę ?My nie wiemy czy jeździsz po błocie, po nieutwardzonych drogach, po lesie czy może tylko po autostradach. Naprawdę bez obejrzenia auta nie da się powiedzieć ze w 6 miesięczym aucie to wystraczy tylko to i to. Zależy jak je eksploatujesz. Jeden przez pól roku przejedzie 5 tys km a drugi 15 tys km.
Pozdrawiam
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez _JakubDlatego raczej nie ma sensu żebym inwestował w ten preparat do mycia.Jesli silnik jest tylko przykurzony to faktycznie nie ma sensu do czyścić. Wystraczy tylko przetrzeć z kurzu i zakonserwować plastiki. Zresztą sam wiesz najlepiej jak silnik w twoim aucie wyglada.
Czarny Elegance
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez jama89a ja mam pyt z innej beczki, nakladal ktos z was ntx na szyby np tylna? co by woda ladnie splywala. jutro mam zamiar zabrac sie za mycie i woskowaniePozdrawiam
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez _JakubHm, a czy ten preparat nie był by lepszyPoza łatwym czyszczeniam szyb powoduje też piękne kropelkowanie wody na szybach która podczas jazdy jest z nich zdmuchowana przez pęd powietrza. Także ma dodatkowe działanie a'la niewidzialna wycieraczka
Czarny Elegance
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez BigZamieszczone przez _JakubHm, a czy ten preparat nie był by lepszyPoza łatwym czyszczeniam szyb powoduje też piękne kropelkowanie wody na szybach która podczas jazdy jest z nich zdmuchowana przez pęd powietrza. Także ma dodatkowe działanie a'la niewidzialna wycieraczka
Pozdrawiam
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez _JakubCzyli też uważasz, że to lepsze niż wosk ?
Zamieszczone przez _Jakubrozumiem, że do konserwacji tych plastików w komorze silnika ten preparat jest oki ?: http://www.meguiars.pl/sh...products_id=462
Dziś wziąłem sie za przygotowanie mojej O II do zimy. Zajeło mi to 4 godzinki ( tylko z zewnątrz, na wnętrze dziś zabrakło czasu).
Ale zaczynając od początku. samochó został umyty szamponem Gold Class, po czym został wysuszony. Lakier przygotowany zostal glinką i DC1. Na to nalożyłem odżywke w postaci DC2 która zapewniła lakierowi "mokry" połysk. do zabezpieczenia efektu użyłem wosku Collonite 476. Szyby zostaly wyczyszczone za pomocą NXT Glass Ceaner. Plastikami zewnetrznymi zajął sie Trim Detailer, a oponami NXT Generation Foam Tire Cleaner oraz Endurance High Ggloss. Na zimowy zestaw felg alumienioweych nałozony został wosk Collonite 476
[ Dodano: Sob 07 Lis, 09 18:08 ]
A toto moje wrażenia ze stosowania wosku Collonite 476:
- Collonite faktycznie niezbyt ładnie pachnie
- cięzko nakłada się go na aplikator (trzeba dość mocno przyciskać aplikator do zawartości puszki żeby cokolwiek na niego nalożyć).
- bardzo łatwo rozprowadza sie go po lakierze
- dosć szybko wysycha (po 20 min można juz polerować)
- łatwo sie poleruje.
Co do efektu, wydaje mi się, że NXT 2.0 zapewnia lepszy połysk. Ale własciwie nie połysku oczekuję po Collonite tylko zabezpieczenia auta na zimę, a o tym bedę mógł coś powiedzieć tak pod koniec styczniaCzarny Elegance
Komentarz
-
Komentarz